Eğitim
- Üniversite: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (1975)
- Uzmanlık: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD (1976-1979)
- Uzmanlık sonu: Londra Üniversitesi Bethlehem Royal ve Maudsley Hastaneleri Bağımlılık psikiyatrisi (1981-1983)
- Uzmanlık sonu: Londra Üniversitesi Institute of Psychiatry Erişkin Psikiyatrisi, Bireysel ve Grup Psikoterapisi (1981-1983)
1950 doğumlu Yıldırım Beyatlı Doğan devlet memuru bir babanın ev hanımı bir annenin oluşturduğu Cumhuriyet ailesinde büyümüştür. 6 yaşında başlayan okul eğitimi babasının memuriyeti nedeniyle değişik kasaba ve kentlerde geçmiş lise son sınıfta Ankara’ya (1966) Gelmiş. Lise son sınıfı burada okumuş ve bitirmiştir. Aynı yıl AFS (American Field Sevice) sınavını kazanmış ancak gitmemiştir. Uzmanlığı sırasında özellikle psikotik hastalarla ve alkol bağımlıları ile çalışmıştır. Uzmanlık tezi alkol bağımlılarının ve şizofreni hastalarının oluşturdu hasta grubu ile yapılan etkileşimsel grup psikoterapisi değerlendirmesi olup o yıllarda bir ilktir. Gene alkol bağımlıları ile gerçekleştirdiği etkileşimsel grup tedavisi Grup Tedavilerinde gözlemciler eşliğinde gerçekleştirilmiş olup ir ilktir. Mezuniyet sonrası Londra Üniversitesi Maudsley ve Bethlehem Royal hastanelerinde bağımların tedavisinde klinik asistan görevini yürütmüştür.
1984 yılında doçent 1992 yılında profesörlüğe yükseltilmiştir.
Ülkeye dönüşünde daha önce kuruluşunda görev aldığı Alkol Bağımlılığı Tedavi Biriminde Çok Eklemli grup Tedavisi adını verdiği bir grup Tedavisi Modelini uygulamıştır. Yanı sıra bağımlılık uzmanı olarak uluslarası toplantılarda ülkesini temsil etmiştir. Ulusal düzlemde bağımlılıkla ilişkili platformda yer almıştır. Halen İç İşleri Bakanlığında Güvenlik Strateji Dairesinde Danışman Bağımlılık Uzmanı olarak çalışmaktadır.
Emekli olduğu 2017 yılından bu yana hekimlik yapmayan Dr. Yıldırım Beyatlı Doğan Ocak 2022 tarihinde Madalyon Psikiyatri Merkezinde çalışmaya başlayacaktır.
Meslek alanında çevirileri ve telif kitapları olan Yıldırım Beyatlı Doğan aynı zamanda yazardır. Roman, Öykü, şiir, deneme konularında yayınlanmış kitaplarının yaklaşık sayısı 30a yakındır.
Klinik Psikiyatrinin asal doğrultusunun insan insana kurulmuş ilişkinin mesleksel düzeye yükselen etkileşime dönüşeceğine inanır. Kuramsal olarak H. S. Sullivan’ın Kişilerarası İlişkiler Kuramına öncelik tanıyan bir anlayışa sahiptir.